Monday, January 28, 2013

Experiment 1 Övermättade lösningar

Det har blossat upp ett intresse för det vetenskapliga hos Maya på den senaste tiden. Hon är nyfiken och vill göra experiment. Jag älskar det och vill uppmuntra hennes nyfikenhet och vilja att lära så vi har börjat göra experiment. Vi tänkte att vi skulle försöka göra 1 experiment i veckan och sen se vad vi har lärt oss av det och om experimentet var kul. Maya ska få betygsätta dom. 

Här är början på vårt första experiment som handlar om övermättade lösningar.

Vi har kokat upp vatten och häller i så mycket socker att vattnet till sist inte kan lösa mer socker. Eftersom vattnet är varmt så kan det lösa mer än vad det kan när det är kallt. Vad kommer då att hända när socker lösningen kallnar? 


Vi färgade vårt experiment rött. Vi doppade toppen på en blomsterpinne i lösningen och sen i socker för att snabbare få i gång den reaktionen vi vill senare när vi häller i lösningen i glaset.
Så här ser det ut. Nu ska vi vänta en vecka och då ska vi få se vad som har hänt med den övermättade lösningen och pinnen.

Spännande, spännande. Måste fixa skyddsglasögon för när vi ska göra experiment som exploderar. Och vita rockar o... Jag känner ett ondskefullt skratt bubbla upp ur bröstet på mig. MUAHAHAHAHA
Märks det att jag tycket att det här är lika roligt som Maya?